(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
ABSTRACT. Ta’lim-tarbiya ishlarini muvaffaqiyatli amalga oshirish maktabgacha ta’lim tashkilotlaridagi pedagogik jarayonni to‘g‘ri tashkil etishga bog‘liqdir. Maktabgacha ta’lim tashkilotlarining pedagogik jarayonida ta’lim muhim ahamiyat kasb etadi va kundalik hayot, o‘yin, mehnat mashg‘ulotlar orqali amalga oshiriladi. Mashg’ulotlarda bunday o’yinlardan foydalanish: -har bir bolaga o’z individual qobiliyatini namoyon etishga sharoit yaratadi; -mantiqiy o’yinlar aniqligi, izchilligiga ko’ra, bola rivojlanishining eng ta’sircha davriga to’g’ri keladi; -mantiqiy o’yinlar orqali bola atrof-muhit haqidagi tasavvurlarni anglashga urinadi; -ular bolani ham ruhiy, ham jismoniy rivojlantira oladi; -bu kabi o’yinlar orqali bolalar o’z oldiga maqsad qo’yib, unga erishish yo’llarini izlab to’adi; -bunday o’yinlar bolalarni qiyin vaziyatdan chiqib ketish choralarini izlab topish, fikrlarni bayon etishda bir xillikdan qochishga o’rgatadi.