(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
H2 - eng ekologik toza motor yoqilgʻisi turi, shuning uchun uning istiqbollari aniq Avstraliyada, Viktoriya shtatidagi jigarrang koʻmirda, keyinchalik vodorodni chiqarish, aniqrogʻi oltingugurt, simob va karbonat angidridni (CO2) olib tashlash bilan koʻmirni gazlashtirish texnologiyasi ishlab chiqilmoqda. Norvegiyada Nel Hydrogen suvni atmosferaga chiqariladigan vodorod va kislorodga ajratish uchun yuqori haroratli elektroliz uchun qayta tiklanadigan energiya manbalaridan foydalanish texnologiyasini ishlab chiqmoqda. Kawasaki Heavy Industries suyuq vodorodni (LH2) tashish uchun dengizda vodorod tankerini ishlab chiqmoqda[1]. Vodorod (H) Yerdagi eng keng tarqalgan elementdir, ammo normal sharoitda u vodorod H yoki vodorod gazi (H2) shaklida boʻlmaydi. Oʻzining xususiyatlariga koʻra, u boshqa organik birikmalar bilan oson reaksiyaga kirishadi, masalan, suv (H2O).