(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Annotatsiya. "Maqola falsafaning taraqqiyot bosqichlarini tahlil qilishga bag’ishlangan bo’lib, uning tarixiy rivojlanishini har bir asosiy davrga ajratib ko’rib chiqadi. Falsafaning dastlabki bosqichi Antik davrda shakllanib, inson tafakkurining tabiat va olamni tushunishga intilishlari bilan bog’liq bo’ldi. O’rta asrlar falsafasida diniy tafakkur ustun bo’lib, ilohiyot va axloqiy masalalar markazga qo’yildi. Yangi davrda ilm-fan va rasyonallik rivojlandi, insonning erkinligi va tafakkurining muhimligi ta’kidlandi. XIX asrda dialektik materializm va inqilobiy qarashlar, shuningdek, ijtimoiy rivojlanish masalalari falsafada markaziy o’rin egalladi. XX asrda esa, zamonaviy falsafa yangi yondashuvlar va ilmiy nazariyalar bilan boyidi. Maqola falsafaning har bir bosqichidagi asosiy yo’nalishlar, yondashuvlar va mutafakkirlarning hissasini o’z ichiga olgan holda, inson tafakkurining taraqqiyotidagi o’zgarishlarni yoritadi."