(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Ushbu maqola STEAM (fan, texnologiya, muhandislik, san’at va matematika) texnologiyasining maktabgacha yoshdagi bolalarni tabiat bilan tanishtirishdagi rolini ko’rib chiqadi, bu esa erta kognitiv, ijtimoiy va ekologik ongni rivojlantirishga qaratilgan. Tabiatga asoslangan ta’limni STEAM faoliyatiga qo’shish orqali o’qituvchilar tanqidiy fikrlash, qiziquvchanlik va tabiiy dunyoni chuqurroq tushunishga yordam beradi. 25 nafar maktabgacha yoshdagi bolalarni qamrab olgan sifatli tadqiqot natijasida tadqiqot o’simliklar va hayvonlarni kuzatish yoki tabiiy materiallardan tuzilmalarni qurish kabi amaliy loyihalarni kuzatish, tasniflash va muammolarni hal qilish kabi ko’nikmalarni qanday qo’llab-quvvatlashini ta’kidlaydi. Topilmalar shuni ko’rsatadiki, tabiatga asoslangan STEAM tadbirlari maktabgacha yoshdagi bolalar o’rtasida faollik va o’rganishni sezilarli darajada yaxshilaydi va erta bolalik ta’limiga dinamik yondashuvni taklif qiladi. Ushbu tadqiqot tabiatga yo’naltirilgan STEAM loyihalarini kognitiv o’sishni va atrof-muhitga mas’uliyatni rag’batlantirish uchun maktabgacha ta’lim dasturlariga integratsiya qilishni yoqlaydi.