ОВАРИЭКТОМИЯДАН КЕЙИНГИ СИНДРОМНИ ДАВОЛАШДА УРИНБОСАР ГОРМОНАЛ ТЕРАПИЯНИНГ САМАРАДОРЛИГИ (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Аннотация:  Кейинги йилларда гинекологик касалликлар сонининг ортиши ва операция килинувчи контингентнинг «ёшариши» тенденцияси кузга ташланмокда. Куплаб ватан ва чет эл жаррохлари орган сакловчи оператив аралашувларни фаол тарзда ёклашларига карамасдан, айрим касалликлар радикал операцияларни талаб этади. Фертил ёшда утказилган тотал овариэктомия эстрогенларнинг биологик жихатдан энг актив фракцияси - 17β-эстрадиол (Е2) нинг кескин камайишига сабаб булади. Тотал овариэктомиядан кейин ривожланувчи клиник синдром нейровегетатив, эмоционал-рухий ва эндокрин-аламашинув бузилишларини уз ичига олади. Бу овариэктомиядан кейинги синдром (ОКС) номи билан аталади (Аккер Л.В. ва муаллиф., 2004; Кулаков В.И. ва муаллиф., 1999).