KIBERJINOYATCHILIK (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Annotatsiya. Axborot texnologiyalari jadallik bilan rivojlanib borayotgan bir vaqtda, internet tarmoqlari butun dunyo jamiyatiga, insonlarning hayoti, mulki, daxlsizligiga ham bir qancha muammolar olib kelmoqda. Hozirgi kundama’lumotlarni xavfsiz saqlash, ularga nisbatan bo’lishi mumkin bo’lgan hujumlardan himoya qilish eng katta muammolardan biridir. Masalan “CIBER” iborasini eshitganimizda hammaning hayolida kundan-kunga jadallik bilan rivojlanishda bo’lgan, ko’plab insonlarni og’ir ahvolga solib qo’ygan kiber jinoyatchilik gavdalanadi. Ushbu sohada turli xil kompaniyalar hamda davlat hukumatlari tomonidan kiber jinoyatlarning oldini olish uchun ko’plab ishlar amalga oshirilmoqda. Lekin amalga oshirilayotgan ishlar natijasida kiber jinoyatchilik hali ham o’z xavfini insonlarga tarqatib kelmoqda. Ushbu maqola kelajakda sodir etilishi mumkin bo’lgan hamda hozirgi kunda sodir etilib kelayotgan kiber jinoyatlarni oldini olish va ularga barham berishda kiber xavfsizlikning o’rni yoritilib beriladi.