O‘ZBEKISTONDA TADBIRKORLIKDAGI YUTUQLAR VA INVESTORLARGA BIZNESDA YARATILAYOTGAN QULAYLIKLAR (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
O‘zbekistonda 2024-yilning yanvar—mart oylarida asosiy kapitalga o‘zlashtirilgan investitsiyalar hajmi 107,1 trln so‘mni tashkil etgan. Maʼlum etilishicha, shundan asosiy kapitalga o‘zlashtirilgan jami xorijiy investitsiya va kreditlar ulushi 68,9 foizga yetgan. O‘zlashtirilgan jami xorijiy investitsiya va kreditlar hajmida eng yuqori ulushga ega bo‘lgan investor davlatlar:• Xitoy – 23 foiz;• Rossiya – 13,8 foiz;• Turkiya – 8,5 foiz;• Saudiya Arabistoni – 7,2 foiz;• BAA – 4,8 foiz;• Germaniya – 3,8 foizInvestitsiya (lotincha: investio –“oʻrash”) - iqtisodiyotni rivojlantirish maqsadida oʻz mamlakatida yoki chet ellarda turli tarmoqlarga, ijtimoiy-iqtisodiy dasturlarga, innovatsiya, tadbirkorlik loyihalariga uzoq, muddatli kapital kiritish (qoʻyish). Pulning vaqt (zamon)ga bogʻliq qiymati nazariyasiga koʻra, investitsiya kelajakda naf olish maqsadida mablagʻlar qoʻyishdir. Investitsiya kapitalni muayyan muddatga bogʻlashni yoki band qilishni bildiradi.