ЗАМОНАВИЙ КОМПЮТЕР ДАСТУРЛАРИ ЁРДАМИДА ФОЙДАЛИ ҚАЗИЛМА КОНЛАРИНИНГ ЕР ЁРИҚЛАРИГА БОҒЛИҚЛИГИНИ ЎРГАНИШ (ЖАНУБИЙ ЎЗБЕКИСТОН ХУДУДИ МИСОЛИДА) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Аннотация: Табиатда барча тоғ жинсларининг нур синдириш ва кайтариш курсатгичига эга. Ерни масофадан зондлашда тушган ва қайтган нур принсипи асосида маълумотлар қабул қилинади. Космик апаратлар ёрдамида олинган космик тасвирларни компютер дастурларида қайта ишлаш орқали қўшимча спектрал каналларга эга булинади. USGS, JPL, Aster спектрал ктубхоналаридан фойдаланиб ер юзасидаги минераллашган худудлардаги тоғ жинсларининг космик суратлаирни қайта ишлаш натижаси ореолларининг намойон булиши ва уларнинг ер ёриғи зоналарига мос жихатлари борлиги келтирилган.