YEVROPA TARIXCHILARI MA’LUMOTLARIDA AMIR TEMURNING ERON VA IROQ HUDUDIDAGI HARBIY HARAKATLARI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Ushbu maqolada Amir Temurning Eron va Iroq mintaqasida olib borgan harbiy harakatlariga yevropalik tarixchilarning munosabati tadqiq qilingan. Bunda asosan Amir Temurning G‘arbiy Eron va  Iroq hududlariga qilgan harbiy yurishining mintaqa xalqlarining siyosiy tarixidagi ahamiyati qanday ekanligini g’arb tarixchilari o’z asarlarida qay tarizda yoritganligiga ham e’tibor qaratilgan. Chunki, Amir Temurning bu mintaqada olib borgan siyosati Yaqin Sharqqa kirib borishiga yo‘l ochgan. Amir Temurning Yaqin Sharq mintaqasiga kirib kelishi esa keyinchalik bilvosita ayrim Yevropa davlatlari siyosiy, iqtisodiy va madaniy hayotiga ham ma’lum ma’noda ta’sir o’tkazgan.Ushbu maqolada Amir Temurning Eron va Iroq mintaqasida olib borgan harbiy harakatlariga yevropalik tarixchilarning munosabati tadqiq qilingan. Bunda asosan Amir Temurning G‘arbiy Eron va  Iroq hududlariga qilgan harbiy yurishining mintaqa xalqlarining siyosiy tarixidagi ahamiyati qanday ekanligini g’arb tarixchilari o’z asarlarida qay tarizda yoritganligiga ham e’tibor qaratilgan. Chunki, Amir Temurning bu mintaqada olib borgan siyosati Yaqin Sharqqa kirib borishiga yo‘l ochgan. Amir Temurning Yaqin Sharq mintaqasiga kirib kelishi esa keyinchalik bilvosita ayrim Yevropa davlatlari siyosiy, iqtisodiy va madaniy hayotiga ham ma’lum ma’noda ta’sir o’tkazgan.В данной статье рассматривается реакция европейских историков на военные действия Амира Темура в регионе Ирана и Ирака. При этом значение военного похода Амира Темура на западные регионы Ирана и Ирака в политической истории народов региона сосредоточено главным образом на том, как освещали его в своих трудах западные историки. Потому что политика Амира Темура в этом регионе подготовила почву для его проникновения на Ближний Восток. Вступление Амира Темура в ближневосточный регион косвенно повлияло на политическую, экономическую и культурную жизнь некоторых европейских стран.This article examines the response of European historians to Amir Temur's military actions in the region of Iran and Iraq. In this, the importance of Amir Temur's military campaign to the Western regions of Iran and Iraq in the political history of the peoples of the region is mainly focused on how western historians have covered in their works. Because Amir Temur's policy in this region paved the way for his penetration into the Middle East. Amir Temur's entry into the Middle East region indirectly influenced the political, economic and cultural life of some European countries.