AQLI ZAIF O’QUVCHILARNI IJTIMOIYLASHUV JARAYONINIG BUGUNGI KUNDAGI AHAMIYATI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
ANNOTATSIYA: Rivojlangan xorijiy davlatlarda korreksion maktablarda kasbiy tayyorgarlik yangi kasbiy texnologik va amaliy ko‘nikmalarni egallash hamda aqli zaif o’quvchilarni ijtimoiy maishiy hayotga tayyorlash   kengroq tushunchadir. Aqli zaif bolalarni ijtimoiy hayotga tayyorlashning  turli strategiyalari aniqlangan. Ijtimoiy  maishiy yondashuv nogiron o'quvchilarni aqliy rivojlanishda mehnatga tayyorlashni kuchaytirish, chet elda - bolalarni ijtimoiy guruhlarga muloqot qilish orqali integratsiyalashuvi bilan tavsiflanadi. Ijtimoiy hayotning shakllanishi shaxsning oilada, maktabda, mehnat va ijtimoiy faoliyatda axloqiy tarbiyalanish jarayonining tomonlaridan biridir. L.S.Vigotskiy: “Ijtimoiy tarbiya nutqning rivojlanmaganligiga, nutqning rivojlanmasligi jamoa (kollektiv)dan yakkalanib qolishga, jamoa (kollektiv)dan ajralib qolish esa, o‘z navbatida, ijtimoiy hayotning rivojlanishini tormozlaydi”, - deydi.