(untitled) (Modern education and development, 2024)
Ushbu maqola tilshunoslikda asosiy o’rin egallaydigan sintagmatika va paradigmatika tushunchalarini tahlil qiladi. Sintagmatika til birliklarining o’zaro bog’lanishi va ketma-ketlikdagi munosabatlarini o’rganadi. Paradigmatika esa til birliklarining tanlov imkoniyatlarini va bir-birini almashtirish xususiyatlarini o’rganadi. Maqolada ushbu munosabatlarning grammatik tuzilmalarni shakllantirishda, ma’no qatlamlarini ochib berishda va til tizimini to’liq tushunishda qanday ahamiyatga ega ekanligi muhokama qilinadi. Shuningdek, ushbu tushunchalar tilshunoslikdagi muhim nazariyalar sifatida taqdim etiladi. This article analyzes the concepts of syntagmatics and paradigmatics, which occupy a key place in linguistics. Syntagmatics studies the interrelationship and sequential relationship of language units. Paradigmatics studies the possibilities of selection and interchangeability of language units. The article discusses the importance of these relationships in forming grammatical structures, revealing layers of meaning, and fully understanding the language system. Also, these concepts are presented as important theories in linguistics. В данной статье анализируются понятия синтагматика и парадигматика, которые занимают ключевое место в лингвистике. Синтагматика изучает взаимосвязь и последовательность языковых единиц. Парадигматика изучает возможности отбора и взаимозаменяемости языковых единиц. В статье рассматривается значение этих отношений в формировании грамматических структур, раскрытии смысловых пластов и полноценном понимании языковой системы. Также эти понятия представлены как важные теории в лингвистике.