(untitled) (Modern education and development, 2024)
Bola psixologiyasi sohasidagi ilmiy tadqiqotlar bolalarning rivojlanishiga, emotsional va kognitiv o’zgarishlarga ta’sir qiluvchi omillarni aniqlashga qaratilgan. Ushbu maqola bolalar psixologiyasining turli yo’nalishlarini tahlil qilib, o’zgaruvchan ijtimoiy va madaniy muhitda bolaning rivojlanishini o’rganadi. Tadqiqotlar ko’pincha bolalarning emotsional holati, o’zaro munosabatlari, o’qish qobiliyatlari, ijtimoiy adaptatsiya jarayonlari va psixologik rivojlanish bosqichlari bilan bog’liq bo’ladi. Maqolada bolalarning shaxsiyatini shakllantiruvchi muhim omillar, shuningdek, ota-onalar va ta’lim muassasalari ta’sirini o’rganadigan ilmiy ishlar muhokama qilinadi. Научные исследования в области психологии детей направлены на выявление факторов, влияющих на развитие детей, эмоциональные и когнитивные изменения. В данной статье рассматриваются различные направления психологии детей, анализируется развитие ребенка в изменяющейся социальной и культурной среде. Исследования в основном касаются эмоционального состояния детей, их взаимоотношений, способностей к обучению, процессов социальной адаптации и этапов психоразвития. В статье обсуждаются ключевые факторы, формирующие личность ребенка, а также влияние родителей и образовательных учреждений. Scientific research in the field of child psychology is focused on identifying the factors that influence children’s development, emotional, and cognitive changes. This article examines various areas of child psychology, analyzing the child’s development in an ever-changing social and cultural environment. The studies primarily address children’s emotional states, their relationships, learning abilities, social adaptation processes, and stages of psychological development. The article discusses key factors that shape the child’s personality, as well as the influence of parents and educational institutions.