(untitled) (Modern education and development, 2024)
ushbu maqolada Imom Buxoriyning hadislar to’plamidagi ilmiy qarashlar falsafiy tahlil qilingan. Xususan, buyuk muhaddis ma’naviy merosining falsafiy dunyoqarashiga axloqiy qarashlarning ta’siri ochib berilgan. Shuningdek, Muhaddis asarlarida sof Islomiy g’oyalarning inson ilmiy tafakkuriga ta’siri ta’kidlangan. Shu bilan birga, bugungi kunda muhaddislarning ijtimoiy-falsafiy qarashlarining ahamiyati boshqa muhaddislarning asarlari bilan taqqoslanadi. Xususan, buyuk muhaddis hadislaridagi ilmiy g’oyalarning Sharq diniy ta’limotlariga ta’siri ochib berilgan. В этой статье философский анализ научных взглядов Имама Бухари на сборник хадисов. В частности, раскрывается влияние этических взглядов на философское мировоззрение духовного наследия великого мухаддиса. Также в трудах мухаддиса подчеркивается влияние чисто исламских идей на научное мышление человека. В то же время значение социально-философских взглядов мухаддисов сегодня сопоставимо с трудами других мухаддисов. В частности, раскрывается влияние научных идей в хадисах великого мухаддиса на восточные религиозные учения. : In this article, Imam Bukhari’s scientific views in the collection of hadiths are philosophically analyzed. In particular, the influence of moral views on the philosophical worldview of the great muhaddith’s spiritual heritage is revealed. Also, the influence of pure Islamic ideas in the works of Muhaddis on human scientific thinking is highlighted. At the same time, today the importance of socialphilosophical views of muhaddis is compared with the works of other muhaddis. In particular, the influence of the scientific ideas in the hadiths of the great Muhaddith on the religious teachings of the East is revealed.