(untitled) (Modern education and development, 2024)
Ushbu maqolada katta maʼlumotlar texnologiyasining meditsina va farmasevtika sohasida qo‘llanilishi o‘rganilgan. Katta maʼlumotlarning kasalliklarni erta aniqlash, individual davolash usullarini ishlab chiqish, dori vositalarini yaratish jarayonlarini tezlashtirish va sog‘liqni saqlash tizimini optimallashtirishdagi roli yoritilgan. Shuningdek, katta maʼlumotlardan foydalanishda duch kelinadigan asosiy muammolar – maxfiylikni taʼminlash, maʼlumotlarni standartlashtirish va texnologik cheklovlar tahlil qilinadi. Innovatsiyalar orqali sog‘liqni saqlash tizimini yaxshilash va global epidemiologik muammolarga yechim topish istiqbollari ko‘rsatib o‘tiladi. This article explores the application of Big Data technologies in medicine and pharmaceuticals. It highlights the role of Big Data in early disease detection, developing personalized treatments, accelerating drug development, and optimizing healthcare systems. The key challenges associated with using Big Data—ensuring data privacy, standardizing information, and addressing technological limitations—are analyzed. Additionally, the article discusses how innovations in this field can enhance healthcare systems and address global epidemiological issues effectively. В данной статье изучается применение технологий больших данных в медицине и фармацевтике. Рассматривается роль больших данных в ранней диагностике заболеваний, разработке персонализированных методов лечения, ускорении процесса создания лекарств и оптимизации систем здравоохранения. Также анализируются основные проблемы, связанные с использованием больших данных, такие как обеспечение конфиденциальности, стандартизация информации и технологические ограничения. В статье описываются перспективы использования инноваций для улучшения систем здравоохранения и решения глобальных эпидемиологических проблем.