(untitled) (Modern education and development, 2024)
Glutamin – bu erkin aminokislota bo‘lib, organizmda eng ko‘p uchraydigan va biologik jarayonlarda muhim rol o‘ynaydigan modda hisoblanadi. U azot almashinuvini boshqarish, hujayra yangilanishi va immun tizimini qo‘llab-quvvatlashda ishtirok etadi. Glutaminning fiziologik va klinik ahamiyati ko‘plab tadqiqotlar orqali tasdiqlangan bo‘lib, uning iste’moli organizmning stress va kasalliklarga chidamliligini oshirishda muhimdir. Ushbu maqolada glutaminning kimyoviy xususiyatlari, biologik funksiyalari va tibbiyotda qo‘llanilishi ko‘rib chiqiladi.