(untitled) (Modern education and development, 2024)
Ushbu maqolada Halima Hudoyberdiyevaning asarlaridagi lingvopoetik xususiyatlar o‘rganilgan. Maqolada she’riyat va prozaning til va badiiy vositalari orqali ifodalangan ma’no, simvolizm, metafora, aliteratsiya kabi poetik usullar va ularning asarlarning lingvistik strukturasidagi ahamiyati tahlil qilinadi. Hudoyberdiyevaning asarlarida milliy ruhiyat, insoniyatning umumiy qadriyatlari va o‘zlikni ifodalovchi til imkoniyatlari o‘rganilgan. Shoira o‘z asarlarida o‘zbek tilining badiiy imkoniyatlarini to‘liq ishlatib, tilning estetik va semantik qatlamlaridan foydalangan holda chuqur psixologik va emosional holatlarni ifodalashga muvaffaq bo‘lgan. Maqola Halima Hudoyberdiyevaning badiiy yuksaklikka erishgan asarlarida til va poetika o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlikni tahlil qilib, uning adabiyotdagi o‘rni va ahamiyatini ochib beradi. This article examines the linguopoetic features of Halima Hudoyberdiyeva’s works. The article analyzes poetic methods such as meaning, symbolism, metaphor, alliteration expressed through language and artistic means of poetry and prose and their significance in the linguistic structure of the works. Khudoyberdiyeva’s works explore the national psyche, the common values ​​of humanity, and the possibilities of language expressing identity. In her works, the poetess was able to fully use the artistic possibilities of the Uzbek language and express deep psychological and emotional situations using the aesthetic and semantic layers of the language. The article analyzes the relationship between language and poetics in the works of Halima Khudoyberdiyeva, which reached artistic heights, and reveals its place and importance in literature.