(untitled) (Modern education and development, 2024)
Ushbu maqolada Abulg’oziy Bahodirxon va uning “Shajarayi turk” asari haqida yozilgan bo’lib manbalar tahlili asosida yoritilgan. Ushbu maqolada Abulg`oziy Bahodirxonning “Shajarayi turk” asari sharq va g`arb tarixchilari tomonidan ilmiy jihatdan o`rganilishi va asar asosida olib borilgan izlanishlari ochib berilgan. Sharq mutafakkirlaridan Munis va Ogahiyning “Firdavsul-iqbol” asarida Ya.G’.G’ulomov “Xorazmning sug’orilish tarixi”, Bayoniy esa “Shajarai Xorazmshohiy” kitobida nihoyatda yaxshi fikr bildirganlar. Shu bilan bir qatorda g`arb olimlari P.P.Ivanov va A.K.Borovkovlar hamda B.V.Lunin “O’rta Osiyo tarixidan ocherklar” risolasida, B.V. Bartold “Madaniy hayot tarixi” kabi asarlarida ham Abulg’ozi Bahodirxonning ijodiga yuqori baho berganlar.