(untitled) (Modern education and development, 2024)
This article focuses on the methods of translating the concept of "consensus" from English to Uzbek and from Uzbek to English. It explores the essence of the term, its application in various cultural and linguistic contexts, and the challenges encountered during translation. The study highlights linguistic and semantic difficulties, translation strategies, and alternative approaches to achieving equivalence. Special attention is given to methods such as explanatory translation, finding synonymous equivalents, and cultural adaptation to ensure accuracy and adequacy in translation. The scientific and practical significance of the research lies in assisting translators in conveying the term precisely and contributing to translation theory. Данная статья посвящена методам перевода понятия «консенсус» с английского языка на узбекский и с узбекского на английский. В статье рассматривается суть этого термина, его использование в различных культурных и языковых контекстах, а также сложности, возникающие при переводе. Особое внимание уделено языковым и семантическим трудностям, стратегиям перевода и альтернативным подходам к достижению эквивалентности. Анализируются такие методы, как пояснительный перевод, поиск синонимичных эквивалентов и культурная адаптация, чтобы обеспечить точность и адекватность перевода. Научная и практическая значимость исследования заключается в содействии переводчикам в точной передаче данного термина и внесении вклада в теорию перевода. Ushbu maqola "konsensum" tushunchasining ingliz tilidan o‘zbek tiliga va o‘zbek tilidan ingliz tiliga tarjima yo‘llarini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Unda konsensum tushunchasining mazmun-mohiyati, uning turli madaniy va tilaviy kontekstlarda qo‘llanilishi ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ushbu tushunchani tarjima qilishda yuzaga keladigan lingvistik va semantik qiyinchiliklar, tarjima strategiyalari va muqobil usullar haqida so‘z yuritiladi. Maqolada tarjima jarayonida adekvatlikni ta’minlash uchun izohli tarjima, sinonimik ekvivalentlarni topish va madaniy moslashtirish kabi usullarning ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqotning ilmiy va amaliy ahamiyati shundaki, u tarjimonlarga mazkur tushunchaning to‘g‘ri va aniq ifodalanishini ta’minlashda ko‘maklashadi va tarjima nazariyasiga hissa qo‘shadi.