(untitled) (Modern education and development, 2024)
Neyron tarmoqlari sun’iy intellekt (SI) sohasida keng tarqalgan usul bo‘lib, ko‘plab sohalarda masalalarni yechishda muvaffaqiyatli qo‘llanilmoqda. Ular murakkab ma’lumotlar to‘plamlarini tahlil qilish, tasvirlarni tanib olish, tabiiy tilni qayta ishlash kabi vazifalarni bajarishda ishlatiladi. Biroq, neyron tarmoqlarining qaror qabul qilish jarayoni ko‘pincha "qora quti" sifatida talqin qilinadi, ya’ni qanday qarorlar qabul qilinayotgani va ular qanday asosda qabul qilingani aniq emas. Bu shaffoflik muammosi ilmiy hamjamiyatda keng muhokama qilinmoqda, chunki shaffoflikning etishmasligi, xatoliklar yoki noaniqliklar natijasida noto‘g‘ri qarorlar qabul qilishga olib kelishi mumkin. Нейронные сети являются широко используемым методом в области искусственного интеллекта (ИИ) и успешно применяются для решения задач во многих областях. Они используются для выполнения таких задач, как анализ сложных наборов данных, распознавание изображений и обработка естественного языка. Однако процесс принятия решений в нейронных сетях часто трактуют как «черный ящик», то есть непонятно, какие решения принимаются и на каком основании. Этот вопрос прозрачности широко обсуждается в научном сообществе, поскольку отсутствие прозрачности может привести к принятию неправильных решений в результате ошибок или неточностей. Neural networks are a widely used method in the field of artificial intelligence (AI) and are successfully used to solve problems in many fields. They are used to perform tasks such as analyzing complex data sets, image recognition, and natural language processing. However, the decision-making process of neural networks is often interpreted as a "black box", that is, it is not clear what decisions are being made and on what basis they are made. This issue of transparency is widely discussed in the scientific community, as a lack of transparency can lead to wrong decisions as a result of errors or inaccuracies.