(untitled) (Modern education and development, 2024)
Bul maqalada toqımashılıq kárxanalarında korporativ basqarıwdıń shólkemlestirilgen-ekonomikalıq mexanizmlerin engiziwde klaster usılınıń mánisi hám áhmiyeti kórsetilgen. Klaster jantasıwı arqalı kárxanalar óz-ara integraciya qılınıp, natiyjeli basqarıw sisteması qáliplesedi. Sheriklik, resurslardan aqılǵa saykes paydalanıw hám innovaciyalardı engiziw arqalı toqımashılıq sanaatınıń básekige shıdamlılıǵı asırıladı. Sonıń menen birge, klaster usılınıń korporativ basqarıwdı jetilistiriwdegi abzallıqları hám ámeliy qollanılıw múmkinshilikleri analizlendi. Ushbu maqolada to‘qimachilik korxonalarida korporativ boshqaruvning tashkillashtirilgan-iqtisodiy mexanizmlarini joriy etishda klaster usulining mohiyati va ahamiyati yoritilgan. Klaster yondashuvi orqali korxonalar o‘zaro integratsiya qilinib, samarador boshqaruv tizimi shakllanadi. Hamkorlik, resurslardan oqilona foydalanish va innovatsiyalarni joriy etish orqali to‘qimachilik sanoatining raqobatbardoshligi oshiriladi. Shuningdek, klaster usulining korporativ boshqaruvni takomillashtirishdagi afzalliklari va amaliy qo‘llanilish imkoniyatlari tahlil qilinadi. В данной статье раскрыта сущность и значение кластерного метода во внедрении организованных и экономических механизмов корпоративного управления на предприятиях текстильной промышленности. Благодаря кластерному подходу предприятия взаимно интегрируются и формируется эффективная система управления. Конкурентоспособность текстильной отрасли будет повышена за счет сотрудничества, рационального использования ресурсов и внедрения инноваций. Также анализируются преимущества кластерного метода в совершенствовании корпоративного управления и возможности практического применения. This article describes the essence and importance of the cluster method in the introduction of organized economic mechanisms of corporate management in textile enterprises. Through the cluster approach, enterprises are mutually integrated and an effective management system is formed. The competitiveness of the textile industry will be increased through cooperation, rational use of resources and introduction of innovations. Also, the advantages of the cluster method in improving corporate management and the possibilities of practical application are analyzed.