(untitled) (Modern education and development, 2024)
Maqola Gamilton-Ostrogradskiy variatsion tamoyili asosida haroratni hisobga olgan holda yupqa magnitelastik plastinalarning geometrik nochiziqli deformatsiyalanish jarayonlarining umulashgan matematik modelini qurish, hisoblash algoritmlarini ishlab chiqish, hamda hisoblash tajribalari o‘tkazishga bag‘ishlanadi. Bunda harorat ta’siridagi Potensial energiya, Kinetik energiya, hamda tashqi kuchlar bajargan ishning variasion ko’rinishi aniqlandi. Koshi munosabatlari, Kirxgof-Lyav gipotezasi, Guk qonuni va Lorens kuchi hamda Maksvell elektromagnit tenzor ko‘rinishidan foydalanib, murakkab shakldagi yupqa termo magnitelastik plastinning deformatsion kuchlanish holatiga elektromagnit maydon ta’siri ko‘rildi. Ishlab chiqilgan matematik modelni yechish uchun R-funksiya, Bubnov Galerkin, Gauss kvadratlar, Gauss, Nyumark va Iteratsiya usullaridan foydalanib hisoblash algoritmi ishlab chiqildi. Yaratilgan dasturiy majmua yordamida olingan natijalar grafik diagrammalar orqali tahlil qilindi.