(untitled) (Modern education and development, 2024)
Ushbu tezis neyron to‘rlar va genetik algoritmlarning nazariy asoslari, texnologik imkoniyatlari va amaliy ilovalarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Ishda sun’iy neyron to‘rlarning tuzilishi va o‘rganish usullari, shuningdek, genetik algoritmlarning tabiiy evolyutsiyadan ilhomlangan optimallashtirish tamoyillari yoritilgan. Neyron to‘rlar va genetik algoritmlarning amaliy qo‘llanilishi, jumladan, tasvirni qayta ishlash, tabiiy tilni qayta ishlash, transport va muhandislik sohalaridagi imkoniyatlari tahlil qilingan. Xulosalarda ushbu texnologiyalarning kombinatsiyasi orqali kelajakdagi innovatsiyalar uchun ulkan salohiyat mavjudligi tasdiqlangan. This thesis focuses on the theoretical foundations, technological capabilities, and practical applications of neural networks and genetic algorithms. It examines the structure and learning methods of artificial neural networks, as well as the optimization principles inspired by natural evolution in genetic algorithms. Practical applications of neural networks and genetic algorithms, including image processing, natural language processing, transportation, and engineering, are analyzed. The conclusions highlight the immense potential for future innovations through the combination of these technologies.Данная работа посвящена изучению теоретических основ, технологических возможностей и практических приложений нейронных сетей и генетических алгоритмов. Рассматривается структура и методы обучения искусственных нейронных сетей, а также принципы оптимизации, вдохновленные природной эволюцией в генетических алгоритмах. Анализируются практические применения нейронных сетей и генетических алгоритмов, включая обработку изображений, обработку естественного языка, транспорт и инженерное дело. В выводах подчеркивается огромный потенциал для будущих инноваций благодаря сочетанию этих технологий