(untitled) (Modern education and development, 2024)
Jamiyatning yuksalishida ma’rifatning o‘rni beqiyos, sababi xalq qanchalik ma’rifatparvar bo‘lsa, jamiyat shunchalik yuksala boradi. Shu bilan bir qatorda xalqning bir-biriga ishonchi ham paydo bo‘ladi. Xalqimiz ilm, ma’rifat bog‘ida qadm asrlardan beri ko‘p millatlarga o‘rnak bo‘lib kelgan. Xalqimizning va biz kelajak avlodni kamol topishida ham bizning buyuk allomalarimizning o‘rni beqiyosdir. Alisher Navoiy, Mirzo Bobur, Mirzo Ulug‘bek kabi ajdodlarimiz bizning ilm olishimizda muhim poydevor qo‘yishgan. Biz yoshlarning vazifasi esa ajdodlarimizga munosib avlod bo‘lish va ularning ilmiy-ma’rifiy me’rosini o‘rganishdir. Ushbu maqola esa, ma’rifat ummoni egalaridan biri temuriy shaxzoda, astranomiya, matematika va yana bir qancha fanlarga o‘z hissasini qo‘shgan Mirzo Ulug‘bekning hayoti va ilmiy-ma’rifiy me’rosini o‘rganish haqida ma’lumotlar keltirib o‘tilgan. Просвещение играет несравненную роль в развитии общества, ведь чем просвещеннее будет народ, тем лучше будет общество. При этом появится и доверие людей друг к другу. Наш народ издревле был примером для многих народов в саду познания и просвещения. Роль наших великих ученых несравненна в развитии нашего народа и будущего поколения. Наши предки Алишер Навои, Мирзо Бабур, Мирзо Улугбек заложили важную основу нашего обучения. Долг нас, молодых людей, — быть поколением, достойным наших предков, изучать их научное и образовательное наследие. В данной статье представлены сведения о жизни и научно-просветительском наследии Мирзо Улугбека, одного из хозяев мирового просвещения, тимуридского князя, внесшего вклад в развитие астрономии, математики и ряда других наук. Enlightenment plays an incomparable role in the development of society, because the more enlightened the people are, the more the society will improve. At the same time, people’s trust in each other will also appear. Our nation has been an example for many nations in the garden of knowledge and enlightenment since ancient times. The role of our great scholars is incomparable in the development of our people and the future generation. Our ancestors like Alisher Navoi, Mirzo Babur, Mirzo Ulug‘bek laid an important foundation in our learning. The duty of us young people is to be a generation worthy of our ancestors and to study their scientific and educational legacy. This article provides information about the life and scientific-enlightenment legacy of Mirzo Ulugbek, one of the owners of the world of enlightenment, the Timurid prince, who contributed to astronomy, mathematics and several other sciences. passed.