(untitled) (Modern education and development, 2025)
Mazkur ilmiy ishda kriptovalyutalarni tartibga solish bo’yicha dunyo mamlakatlarining yondashuvlari tahlil qilinadi. Ilimiy ishda AQSh, Yevropa Ittifoqi, Xitoy, Yaponiya, Hindiston va Dubay va O’zbekiston kabi hududlarning iqtisodiy va huquqiy siyosatlari batafsil o’rganilgan.Ilmiy ishda ikki asosiy yondashuv ajratib ko’rsatiladi: Taqiqlash va rag’batlantirish. Xitoy kabi davlatlar firibgarlik va iqtisodiy xavflarni minimallashtirish uchun qat’iy cheklovlarni qo’llagan bo’lsa, Yaponiya va Dubay innovatsiyalarni qo’llab-quvvatlovchi siyosatni amalga oshirmoqda. Yevropa Ittifoqining yagona tartibga solish modeli – MiCA qonuni – transchegaraviy kripto faoliyatni boshqarishda muhim ahamiyatga ega. Ushbu tadqiqotda global kripto sanoatini tartibga solishdagi yutuqlar va muammolarni tahlil qilish orqali turli davlatlarning o’zaro tajriba almashuvi va umumiy standartlar joriy etish zaruriyati yoritiladi. Ilmiy ish innovatsion texnologiyalarning barqaror rivojlanishi va xalqaro hamkorlik uchun strategik yo’nalishlarni aniqlashga qaratilgan. В данной научной работе анализируются подходы стран мира к регулированию криптовалют. В научной работе подробно изучается экономическая и правовая политика США, Евросоюза, Китая, Японии, Индии и таких регионов, как Дубай и Узбекистан. В научной работе выделяются два основных подхода: запрет и поощрение. Такие страны, как Китай, ввели строгие ограничения, чтобы минимизировать мошенничество и экономические риски, а Япония и Дубай проводят политику поддержки инноваций. Единая модель регулирования Европейского Союза – Закон MiCA – имеет важное значение для управления трансграничной криптовалютной деятельностью. In this scientific work, the approaches of the countries of the world to the regulation of cryptocurrencies are analyzed. The economic and legal policies of the United States, the European Union, China, Japan, India, and regions such as Dubai and Uzbekistan are studied in detail in the scientific work. Two main approaches are distinguished in the scientific work: Prohibition and promotion. Countries such as China have implemented strict restrictions to minimize fraud and economic risks, while Japan and Dubai are implementing policies that support innovation. The European Union’s single regulatory model – the MiCA Act – is essential in managing cross-border crypto activities.