(untitled) (Modern education and development, 2025)
Maktabgacha ta’lim jarayonida aqliy tarbiya berish bolalar dunyoqarashini kengaytirish, ular uchun muammolarni hal qilish va turli vaziyatlarda to’g’ri qarorlar qabul qilish qobiliyatlarini rivojlantirishga qaratilgan. Bu jarayon bolaning tajribasini kengaytirish, bilim va ko’nikmalarni shakllantirish orqali uning mustaqil fikrlashini qo’llab-quvvatlaydi. Aqliy tarbiya berishning asosiy yo’nalishlari sifatida tafakkur, xotira, mantiqiy fikrlash, ijodiy qobiliyatlarni rivojlantirish, diqqatni jamlash va bolalar uchun qiziqarli o’yinlar, mashqlar, vazifalar bilan o’qitish alohida ahamiyatga ega. Bundan tashqari, aqliy tarbiya berishda bolalar uchun turli vaziyatlarda o’zlarini ifodalash imkoniyatlari yaratish, ular o’rtasida muloqotni rivojlantirish va mustahkamlash ham muhim o’rin tutadi. Shuningdek, aqliy tarbiya ta’lim jarayonida bolaning emotsional va ijtimoiy rivojlanishi bilan chambarchas bog’liq bo’lib, ularning qiziqish va ehtiyojlarini inobatga olishni talab qiladi.