(untitled) (Modern education and development, 2024)
Ushbu tezis O‘zbekiston iqtisodiyotini o‘zgartirishda raqamli infratuzilmaning hal qiluvchi rolini hamda innovatsiyalarga asoslangan rivojlanish mamlakatning global raqobatbardoshligini qanday oshirishi mumkinligini o‘rganadi. O‘zbekiston o‘z iqtisodiyotini diversifikatsiya qilishga va an’anaviy sanoatga bog‘liqlikdan voz kechishga intilayotgan bir paytda raqamli texnologiyalar, yuqori tezlikdagi internet, ilmiy-tadqiqot va ishlanmalarga sarmoya kiritish muhim ahamiyat kasb etadi. Tezisda raqamli ekotizimlar va texnologik markazlarning iqtisodiy o’sishga ijobiy ta’sirini ta’kidlab, ilg’or iqtisodiyotlar misolida keltirilgan. Bundan tashqari, u O‘zbekistonning hozirgi raqamli landshaftini tahlil qiladi, takomillashtirish imkoniyatlarini, amalga oshirishdagi qiyinchiliklarni va mustahkam texnologiyaga asoslangan iqtisodiyotni yaratish salohiyatini aniqlaydi. Tadqiqot O‘zbekistonning raqamli transformatsiyasini jadallashtirish bo‘yicha siyosat bo‘yicha tavsiyalarni taqdim etadi, bunda asosiy e’tibor tadbirkorlik, malakali ishchi kuchi va xorijiy investitsiyalarni qo‘llab-quvvatlovchi innovatsiyalarga qulay muhit yaratishga qaratilgan. This thesis explores the pivotal role of digital infrastructure in transforming Uzbekistan’s economy, examining how innovation-driven development can elevate the nation’s global competitiveness. As Uzbekistan seeks to diversify its economy and move away from reliance on traditional industries, investment in digital technologies, high-speed connectivity, and research and development becomes crucial. The paper delves into case studies from advanced economies, highlighting the positive impact of digital ecosystems and technology hubs on economic growth. Additionally, it analyzes Uzbekistan’s current digital landscape, identifying opportunities for improvement, challenges in implementation, and the potential for creating a robust tech-driven economy. The research offers policy recommendations to accelerate Uzbekistan’s digital transformation, with a focus on creating an innovation-friendly environment that fosters entrepreneurship, skilled labor development, and foreign investment.