(untitled) (Modern education and development, 2024)
O’zining yoki birovlarning etarliligi darajasini mustaqil ravishda baholashga urinib ko’rgan odamlar, odatda odatiy va patologik psixika va xulq-atvor o’rtasidagi chegara qaerda ekanligiga hayron bo’lishadi. Har xil xarakterli aksentuatsiyalar patologiya bilan chegarada klinik me’yorning yuqori darajasi sifatida tavsiflanadi. O’tgan asrning ikkinchi yarmida, ya’ni 1968 yilda nemis psixiatr K.Leonhard "aksentuatsiya" tushunchasini fanga kiritdi. U buni odatdagidan chetga chiqish, individual xususiyatlarning haddan tashqari kuchayishi deb ta’rifladi. Oradan to’qqiz yil o’tib, 1977 yilda, sovet olimi A.E.Lichkoaniqroq va torroq "xarakterli aksentuatsiya" atamasidan foydalanishni taklif qildi. Aynan shu ikki olim (K. Leonhard va A. E. Lichko) psixologiya faniga beqiyos hissa qo’shdilar, aksentuatsiyalarning yaqin, bir-birini to’ldiruvchi tushunchalari va tasniflarini ishlab chiqdilar.