JADID MA’RIFATPARVARLARINING O’LKA IJTIMOIY-MA’NAVIY HAYOTIDA TUTGAN O’RNI (Modern education and development, 2024)
Jadidlar  XIX asrning oxiri va XX asrning boshlarida ijtimoiy o‘zgarishlar, milliy uyg‘onish va ta'lim sohasidagi yangilanishlar orqali katta ta'sir ko‘rsatgan. Ularning ta'lim tizimiga yangicha yondashuvi, diniy tafakkurdagi islohotlar va milliy madaniyatni tiklashga qaratilgan sa'y-harakatlari o‘z zamonining rivojlanishida muhim ahamiyatga ega bo‘ldi. Maqolada Jadidlar tomonidan amalga oshirilgan siyosiy va ijtimoiy yangilanishlar, shuningdek, milliy g‘urur va mustaqillikni himoya qilish borasidagi faoliyatlari ham ko‘rib chiqiladi. Jadid harakati o‘z zamonida ijtimoiy va madaniy jarayonlarga turtki bo‘lib, bugungi kunda ham o‘z ahamiyatini saqlab qolmoqda.