IOT TEXNOLOGIYALARIDA TARMOQLI TOPOLOGIYALAR VA ULARNING XUSUSIYATLARI (Modern education and development, 2024)
IoT (Internet of Things) texnologiyalarida qo‘llaniladigan asosiy tarmoqli topologiyalar va ularning o‘ziga xos xususiyatlari ko‘rib chiqilgan. IoT tizimlari turli qurilmalarni bir-biriga ulash va ular orasida samarali ma'lumot almashinuvini ta’minlashda tarmoqli topologiyalarga tayanadi. Har bir topologiya - yulduz, halqa, avtobus tarmog’i, Mesh va aralash tarmoq topologiyalari - o‘ziga xos ishlash prinsiplari va afzalliklarga ega. Annotatsiyada ushbu topologiyalarning har biri batafsil tahlil qilinib, ularning kamchiliklari va afzalliklari, shuningdek, qaysi sharoitlarda qo‘llanilishi eng samarali bo‘lishi haqida ma'lumot berilgan.  the main network topologies used in IoT (Internet of Things) technologies and their characteristics are considered. IoT systems rely on network topologies to connect different devices and ensure efficient data exchange between them. Each topology - star, ring, bus network, mesh and mixed network topologies - has its own operating principles and advantages. The annotation provides a detailed analysis of each of these topologies, their disadvantages and advantages, as well as the conditions under which they are most effective.Рассмотрены основные сетевые топологии, используемые в технологиях IoT (Интернета вещей), и их характеристики. Системы Интернета вещей полагаются на сетевые топологии для соединения различных устройств и обеспечения эффективного обмена данными между ними. Каждая топология — звезда, кольцо, шинная сеть, ячеистая и смешанная сетевая топология — имеет свои принципы работы и преимущества. В аннотации дан подробный анализ каждой из этих топологий, их преимуществ и недостатков, а также условий, при которых они наиболее эффективны.