EVOLYUSION DASTURLASH VA ULARNING TURLARI (Modern education and development, 2024)
Mazkur maqola evolutsion hisoblashning asosiy konsepsiyalari va uning zamonaviy texnologiyalarda qo‘llanilishi haqida ma’lumot beradi. Maqolada evolutsion hisoblashning asosiy turlari – genetik algoritmlar, genetik dasturlash, evolutsion strategiyalar, va differensial evolutsiya – haqida batafsil tushuntirish berilgan. Har bir usulning ishlash printsipi va qo‘llanish sohalari keltirilgan bo‘lib, ular murakkab va katta miqdordagi ma’lumotlarni qayta ishlash, logistika, sun’iy intellekt va muhandislikda qanday ahamiyatga ega ekanligi ochib beriladi.This article provides information about the basic concepts of evolutionary computing and its application in modern technologies. The article provides a detailed explanation of the main types of evolutionary computation - genetic algorithms, genetic programming, evolutionary strategies, and differential evolution. The principle of operation and application areas of each method are presented, revealing how they are important in complex and large-scale data processing, logistics, artificial intelligence, and engineering.В данной статье представлена ​​информация об основных концепциях эволюционных вычислений и их применении в современных технологиях. В статье дается подробное объяснение основных типов эволюционных вычислений — генетических алгоритмов, генетического программирования, эволюционных стратегий и дифференциальной эволюции. Представлены принцип работы и области применения каждого метода, показано, насколько они важны в сложной и масштабной обработке данных, логистике, искусственном интеллекте и инженерии.