INTENSIV TAJRIBA HOVUZDAGI ZOOPLANKTON ORGANIZMLARNING HOLATINI BAHOLASH (Modern education and development, 2024)
Ushbu maqolada hovuzdagi zooplankton organizmlarining fasllar bo‘yicha turlar tarkibi va hovuzida zooplankton organizmlarning 14 turi (4 tur Rotifera, 6 tur Clodocera, 4 tur Copepoda) aniqlandi va ularning o‘rtacha soni va biomassasi mos ravishda 4877,7 ekz./m3 va 0,113 g/m3 ni tashkil etdi. Shoxdor mo‘ylovli qisqichbaqasimonlar (Clodocera) soni 5 turdan (bahorda) 6 turga (yozda) ko‘payganligi, kuzda esa 5 turga kamayganligi kuzatildi. Eshkakoyoqli qisqichbaqasimonlar (Copepoda) 1 (bahor) dan 4 (yoz) turga ko‘paydi, (kuzda) esa 3 turga kamayganligi qayd qilindi. Fasllar bo‘yicha olib borgan tadqiqotlarimiz natijasida zooplankton organizmlari rivojlanishining eng yuqori cho‘qqisini qayd etishga muvaffaq bo‘ldik. Agar ma’lumotlarni taqqoslab qarasak, zooplankton organizmlari sifat tarkibining o‘zgarishini ko‘rishimiz mumkin. Xususan, namunalardagi kolovratkalar (Rotifera) soni sezilarli o‘zgarishlarga duch keldi, jumladan, bahor oyida 2 tur qayd qilingan bo‘lsa, yozga kelib ularning soni 4 turga ko‘paydi, ammo keyinchalik, kuzda yana kamaydi va 2 turni tashkil qilishligi aniqlandi.