QORAKO’L QO’ZILAR TERISIGA TA’SIR QILADIGAN OMILLAR VA UNI SELEKSIYALASH XUSUSIYATLARI (Modern education and development, 2024)
Qorako’l qo’ylarining barra teri mahsuldorligiga ularning yoshi, yaylov-ozuqa sharoitlari, tabiiy va sun’iy serpushtlik va boshqa omillar ta’sir qiladi.Avlodlarda qorako’l mahsuldorligining sekinlashishi ko’p jihatdan nafaqat sovliqlarning, balki nasllik qo’chqorlarning ham yoshiga bog’liq bo’ladi. Individual hayotining turli davrlarida sovliqlarning qorako’l mahsuldorligi bir xil bo’lmaydi. Turli yoshdagi sovliqlar yaylov-ozuqa sharoitlariga turli darajada bardosh beradi. Bu esa ayniqsa bug’ozligining ikkinchi yarmidagi homila rivoji va qorako’l shakllanishi bo’yicha farqlarga olib keladi. Qo’ylarning yoshi o’z navbatida elita va birinchi klassli qo’zilar chiqimiga va shu orqali qorako’l terilarining umumiy sifatiga, xususan birinchi nav qorako’l chiqimiga o’z ta’sirini ko’rsatadi.На баррашкурную продуктивность каракольских овец влияют их возраст, пастбищно-кормовые условия, естественная и искусственная плодовитость и другие факторы.Замедление продуктивности баранов в поколениях во многом зависит не только от возраста совликов, но и от возраста баранов-производителей. В разные периоды жизни особи продуктивность совликов неодинакова. Коровы разного возраста в разной степени переносят пастбищные и кормовые условия. Это приводит к различиям в развитии плода и формировании плаценты, особенно во второй половине срока беременности. Возраст овец, в свою очередь, влияет на выход элитных и первоклассных ягнят, а значит, и на общее качество каракольских шкур, особенно на выход первоклассных караколов.Barra skin productivity of Karakol sheep is influenced by their age, pasture and feed conditions, natural and artificial fertility and other factors.Slowing down of the productivity of rams in generations largely depends not only on the age of the sovliks, but also on the age of the breeding rams. In different periods of an individual's life, the productivity of the sovliks is not the same. Cows of different ages tolerate pasture and feed conditions to different degrees. This leads to differences in the development of the fetus and the formation of the placenta, especially in the second half of the gestation period. The age of sheep, in turn, has an effect on the output of elite and first-class lambs, and thus on the general quality of Karakol skins, especially on the output of first-class Karakol.