OʻZBEKISTON HAYVONLARINI MUHOFAZA QILISH (Modern education and development, 2024)
Mazkur maqola O‘zbekistonning boy biologik xilma-xilligini saqlab qolish va yo‘qolib ketish xavfi ostidagi hayvonlarni muhofaza qilish muammolariga bag‘ishlangan. Unda turar joylarning yo‘q qilinishi, iqlim o‘zgarishi va brakonerlik kabi asosiy muammolar yoritilgan. Shuningdek, qo‘riqxonalar tashkil etish, qonunchilikni kuchaytirish, jamiyatni xabardor qilish va ilmiy tadqiqotlar orqali muhofaza qilish tadbirlari muhokama qilingan. O‘zbekistonning "Qizil kitob"i yo‘qolib ketish xavfi ostidagi hayvon turlarini ro‘yxatga olish va ularni himoya qilishda muhim ahamiyat kasb etishi ta’kidlangan. Maqolada jayron, Turon yo‘lbarsi, Amudaryo kurakburuni kabi muhim hayvon turlarini saqlashga qaratilgan chora-tadbirlar haqida batafsil ma’lumot keltirilgan. O‘zbekiston hayvonlarini muhofaza qilish ekologik muvozanatni tiklash va kelajak avlodlarga tabiiy boyliklarni yetkazish uchun muhim ekani ta’kidlangan.Данная статья посвящена сохранению богатого биологического разнообразия Узбекистана и решению проблем, связанных с угрозой исчезновения ряда видов животных. В статье рассматриваются основные проблемы, такие как утрата мест обитания, изменение климата и браконьерство. Также обсуждаются меры по защите животных, включая создание заповедников, усиление законодательства, повышение осведомленности общества и проведение научных исследований. Особое внимание уделяется значению Красной книги Узбекистана, которая играет важную роль в учете и охране видов, находящихся под угрозой исчезновения. В статье представлены подробные данные о мерах, направленных на сохранение таких важных видов, как джейран, памирский тигр и рыбы Амударьи. Подчеркивается, что охрана животных Узбекистана важна не только для сохранения биологического разнообразия, но и для восстановления экологического баланса и передачи природного богатства будущим поколениям.This article is dedicated to preserving Uzbekistan's rich biological diversity and addressing issues related to the threat of extinction for several animal species. It examines key problems such as habitat loss, climate change, and poaching. The article discusses measures for animal protection, including the establishment of reserves, strengthening legislation, raising public awareness, and conducting scientific research. Special attention is given to the significance of Uzbekistan's Red Book, which plays a vital role in cataloging and protecting endangered species. Detailed information is provided about efforts to preserve key species such as the gazelle, the Pamir tiger, and fish of the Amu Darya. The article emphasizes that protecting Uzbekistan's wildlife is crucial not only for maintaining biodiversity but also for restoring ecological balance and passing on natural wealth to future generations.