O’QUV-TARBIYA JARAYONI SAMARADORLIGINI OSHIRISHNING DOLZARB MUAMMOLARI (Modern education and development, 2024)
Ushbu maqolada ta’lim-tarbiya samaradorligini oshirishning dolzarb muammolari tahlil qilinadi. Bugungi kunda ta’lim tizimi oldida turgan asosiy vazifalardan biri sifatida o‘quvchilarni zamonaviy bilim va ko‘nikmalar bilan ta’minlash, ularning shaxsiy rivojlanishi va ijodiy qobiliyatlarini qo‘llab-quvvatlash kabilar yoritiladi. Maqolada ta’lim-tarbiya jarayonidagi innovatsion pedagogik texnologiyalarning ahamiyati, o‘quv jarayonida individual yondashuv, o‘qituvchilarning kasbiy malakasini oshirish va ularning pedagogik faoliyatidagi muammolar ko‘rib chiqiladi. Shu bilan birga, samarali ta’lim-tarbiya jarayonini tashkil etish yo‘llari va bu jarayonga ta’sir etuvchi ichki va tashqi omillar ham o‘rganiladi. В данной статье анализируются актуальные проблемы повышения эффективности учебно-воспитательного процесса. Одной из основных задач, стоящих перед современной системой образования, является обеспечение учащихся современными знаниями и навыками, поддержка их личностного развития и творческих способностей. В статье освещается значение инновационных педагогических технологий в учебновоспитательном процессе, индивидуальный подход в обучении, повышение профессиональной квалификации педагогов и проблемы их педагогической деятельности. Также рассматриваются пути организации эффективного учебно-воспитательного процесса и внутренние и внешние факторы, влияющие на этот процесс.This article analyzes the pressing issues of improving the effectiveness of the educational process. One of the main tasks facing the modern education system is to equip students with up-to-date knowledge and skills, supporting their personal development and creative abilities. The article highlights the significance of innovative pedagogical technologies in the educational process, the importance of an individualized approach in teaching, the improvement of teachers’ professional qualifications, and the challenges in their pedagogical activities. Additionally, the article explores ways to organize an effective educational process and examines the internal and external factors influencing it.