O‘SMIRLIK YOSHIDAGI BOLALARDA KREATIVLIK RIVOJLANISHINING PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI (Modern education and development, 2024)
Mazkur maqolada o‘smirlik yoshidagi bolalarda kreativlik rivojlanishining psixologik xususiyatlari o‘rganiladi. O‘smirlik davri inson hayotining muhim bosqichlaridan biri bo‘lib, bu bosqichda ijodiy fikrlash va yangilikka intilish shakllanishi tezlashadi. Tadqiqotda kreativlik rivojlanishiga ta’sir qiluvchi omillar – ijtimoiy muhit, oila, ta’lim jarayoni va shaxsiy xususiyatlar tahlil qilinadi. Shuningdek, o‘smirlik davridagi psixologik jarayonlar, jumladan, o‘z-o‘zini anglash va motivatsiya ijodkorlikka qanday ta’sir ko‘rsatishi yoritib beriladi. Maqola ushbu yosh guruhida ijodiy salohiyatni rivojlantirish bo‘yicha tavsiyalarni ham o‘z ichiga oladi.В данной статье рассматриваются психологические особенности развития творческих способностей детей подросткового возраста. Подростковый возраст – один из важнейших этапов жизни человека, и на этом этапе ускоряется формирование творческого мышления и стремления к инновациям. В исследовании анализируются факторы, влияющие на развитие творчества – социальное окружение, семья, образовательный процесс и личностные особенности. А также, как психологические процессы в подростковом возрасте, в том числе самосознание и мотивация, влияют на творчество. В статье также приведены рекомендации по развитию творческого потенциала в этой возрастной группе.This article examines the psychological characteristics of the development of creativity in adolescent children. Adolescence is one of the most important stages of a person's life, and at this stage, the formation of creative thinking and striving for innovation accelerates. The research analyzes the factors influencing the development of creativity - social environment, family, educational process and personal characteristics. Also, how psychological processes in adolescence, including self-awareness and motivation, influence creativity. The article also includes recommendations for the development of creative potential in this age group.