"O‘RTA ASR FRANSIYASIDA MARKAZLASHUV JARAYONLARI VA ISLOHOTLAR" (Modern education and development, 2024)
Ushbu maqolada, Lyudovik IX (Saint Louis) davrida Fransiya qirolligi bo'yicha amalga oshirilgan siyosiy, sud va moliya islohotlari tahlil qilinadi. XIII asrda mamlakatda markazlashtirilgan boshqaruv tizimi shakllanib, feodal tizimga qarshi islohotlar o'tkazildi. Qirollik kengashi, sud tizimi va tanga zarb qilishdagi yangiliklar mamlakatning siyosiy va iqtisodiy hayotini tubdan o'zgartirdi. Maqolada, shuningdek, dēhqonlar harakati va ularning qo'zg'olonlari, xususan, 1251-yildagi "Cho'ponlar harakati" haqida ham so'z yuritiladi. Lyudovik IX ning islohotlari Fransiyaning iqtisodiy yuksalishiga olib keldi, biroq ijtimoiy tengsizlik va soliqlar dēhqonlarning qiyinchiliklarini kuchaytirib, qo'zg'olonlarga sabab bo'ldi.This article analyzes the political, judicial and financial reforms of the French kingdom during the reign of Louis IX (Saint Louis). In the 13th century, a centralized administrative system was formed in the country, and reforms against the feudal system were carried out. innovations in the royal council, judicial system, and coinage radically changed the political and economic life of the country. The article also discusses peasant movements and their revolts, particularly the Shepherds' Movement of 1251. Louis IX's reforms led to economic growth in France, but social inequality and taxes exacerbated the hardships of the peasantry and led to revoltsВ данной статье анализируются политические, судебные и финансовые реформы Французского королевства в период правления Людовика IX (Людовика Святого). В 13 веке в стране сформировалась централизованная административная система, были проведены реформы против феодальной системы. Нововведения в королевском совете, судебной системе и чеканке монет радикально изменили политическую и экономическую жизнь страны. В статье также рассматриваются крестьянские движения и их восстания, в частности Пастушеское движение 1251 года. Реформы Людовика IX привели к экономическому росту во Франции, но социальное неравенство и налоги усугубили лишения крестьянства и привели к восстаниям.