YUZ MUSHAKLARINING GIPERTONIYASI VA GIPOTONIYASI: KLINIK VA FIZIOLOGIK JIHATLAR (Modern education and development, 2024)
Ushbu maqolada yuz mushaklarining gipertoniyasi va gipotoniyasi klinik hamda fiziologik jihatlari ko‘rib chiqilgan. Mushak tonusining oshishi yoki kamayishi insonning mimika, chaynash va boshqa funksiyalariga sezilarli ta'sir ko‘rsatadi. Gipertoniyaga mushaklarning taranglashishi, gipotoniyaga esa mushak zaifligi xos bo‘lib, har ikkala holatning sabablari, belgilari, fiziologik mexanizmlari va davolash usullari ilmiy asosda yoritilgan. Mushak tonusining buzilishiga olib keluvchi nerv-mushak mexanizmlari, stress, yallig‘lanish jarayonlari va boshqa omillar batafsil tahlil qilingan. Maqola yuz mushaklarining tonusi bilan bog‘liq klinik holatlarning diagnostikasi va davolashida yordam beradi.В статье рассмотрены клинико-физиологические аспекты гипертонии и гипотонии мышц лица. Повышение или понижение мышечного тонуса оказывает существенное влияние на мимику, жевательные и другие функции человека. Гипертония характеризуется мышечным напряжением, а гипотония – мышечной слабостью, а причины, симптомы, физиологические механизмы и методы лечения обоих состояний объяснены на научной основе. Подробно анализируются нервно-мышечные механизмы, стрессы, воспалительные процессы и другие факторы, вызывающие нарушения мышечного тонуса. Статья помогает в диагностике и лечении клинических состояний, связанных с тонусом мышц лица.This article reviews the clinical and physiological aspects of facial muscle hypertonia and hypotonia. Increased or decreased muscle tone has a significant impact on facial expressions, chewing, and other functions of a person. Hypertonia is characterized by muscle tension, while hypotonia is characterized by muscle weakness, and the causes, symptoms, physiological mechanisms, and treatment methods of both conditions are scientifically explained. The neuromuscular mechanisms, stress, inflammatory processes, and other factors leading to muscle tone disorders are analyzed in detail. The article will help in the diagnosis and treatment of clinical conditions associated with facial muscle tone.