DIQQAT JARAYONINIG INSON HAYOTIDAGI O‘RNI VA AHAMIYATI (Modern education and development, 2024)
Mazkur maqolada diqqatning inson hayotidagi o‘rni va ahamiyati tahlil qilinadi. Diqqatning asosiy turlari, masalan, uzluksiz, tanlovli va bo‘lingan diqqatning funksiyalari va ularning inson faoliyatidagi roli o‘rganiladi. Shuningdek, diqqatning rivojlanishi va shakllanishiga ta’sir qiluvchi psixologik omillar, ichki va tashqi faktorlar ko‘rib chiqiladi. Maqolada diqqatni rivojlantirish uchun samarali psixologik metodlar, masalan, diqqatni jamlash, tasavvur qilish va o‘zini nazorat qilish kabi usullar taqdim etiladi. Ushbu ilmiy va amaliy yondashuvlar, psixologiya sohasidagi tadqiqotlar va o‘z diqqatini mustahkamlashni istaganlar uchun foydali bo‘ladi. Maqola diqqatni boshqarish va uning samaradorligini oshirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar bilan ta’minlaydi.This article analyzes the role and significance of attention in human life. It explores the main types of attention, such as sustained, selective, and divided attention, and examines their functions and role in human activity. The article also discusses the psychological factors, both internal and external, that influence the development and formation of attention. Effective psychological methods for enhancing attention, such as concentration, visualization, and self-regulation, are presented. These scientific and practical approaches will be beneficial for researchers in psychology and individuals aiming to strengthen their attention. The article provides practical recommendations for managing and improving the effectiveness of attention.