PSIXOLOGIK MASLAHATDA ETIK VA AXLOQIY MEʼYORLARNI BUZISHNING AYRIM OQIBATLARI. (Modern education and development, 2024)
Psixologik maslahat insonlarning ruhiy salomatligini yaxshilash va turli muammolarni yengishda yordam beruvchi sohadir. Ammo bu jarayonning muvaffaqiyati, asosan, psixologning etik va axloqiy me’yorlarga rioya qilishiga bog‘liq. Mutaxassisning etik va axloqiy normalarga  amal qilmasligi mijozga psixologik zarar yetkazishi, ishonchni yo‘qotishi va psixologik maslahat samaradorligini kamaytirishi mumkin. Ushbu maqolada psixologik maslahatda axloqiy me’yorlarni buzish oqibatlari hamda ushbu masalani ilmiy asosda o‘rgangan ikki olimning ishlari ko‘rib chiqiladi.Психологическое консультирование – это область, которая помогает людям улучшить свое психическое здоровье и преодолеть различные проблемы. Но успех этого процесса во многом зависит от соблюдения психологом этических и моральных норм. Нарушение этических норм может нанести вред пациенту, потерять доверие и снизить эффективность психологического консультирования. В данной статье рассматриваются последствия нарушения этических норм в психологическом консультировании и работа двух ученых, изучавших этот вопрос на научной основе.Psychological counseling is a field that helps people improve their mental health and overcome various problems. However, the success of this process largely depends on the psychologist's adherence to ethical and moral standards. Violation of ethical standards can harm the patient, lose trust, and reduce the effectiveness of psychological counseling. This article examines the consequences of violating ethical standards in psychological counseling and the work of two scientists who have studied this issue on a scientific basis.