SHAXS SHAKLLANISHI VA TAʼLIM TARBIYA (Modern education and development, 2024)
Shaxs shakllanishi va ta'lim-tarbiya inson hayotining eng muhim poydevoridir. Bu jarayon, insonning o‘zligini anglash, ma'naviy-axloqiy qadriyatlar va jamiyat uchun foydali shaxs bo‘lib yetishishiga asos bo‘ladi. Tarbiya va ta'lim faqat bilim berish bilangina cheklanmay, balki insonning ruhiyati, tafakkuri va shaxsiyati shakllanishiga ham xizmat qiladi. Abu Nasr Forobiy aytganidek, “Ta'lim-tarbiya orqali mukammal shaxsni tarbiyalash mumkin, zero, bu jamiyatning baxt-saodat kalitidir.” Yosh avlodni o‘qitish va tarbiyalashda ota-ona, ustoz va jamiyatning birgalikdagi mehnati muhim ahamiyatga ega. Har bir insonning aqliy salohiyati, ijodiy fikrlashi va ijtimoiy mas'uliyat hissi uning ta'lim-tarbiya jarayonidagi erishgan natijalariga bog‘liqdir.Формирование и воспитание личности являются важнейшими основами жизни человека. Этот процесс является основой самосознания человека, духовно-нравственных ценностей, становления полезной личности для общества. Образование и обучение не ограничиваются передачей знаний, но также служат формированию психики, мышления и личности человека. Как сказал Абу Наср Фараби: «Можно вырастить идеального человека посредством образования, ведь это залог счастья общества». В обучении и воспитании подрастающего поколения важна совместная работа родителей, педагогов и общества. Интеллектуальный потенциал, творческое мышление и чувство социальной ответственности каждого человека зависят от результатов, достигнутых в образовательном процессе.Personality formation and education are the most important foundations of human life. This process is the basis for a person to understand his identity, spiritual and moral values, and grow into a useful person for society. Education and training are not limited to providing knowledge, but also serve to form a person's psyche, thinking, and personality. As Abu Nasr Al-Farabi said, "It is possible to raise a perfect person through education, because this is the key to the happiness of society." The joint work of parents, teachers, and society is important in educating and raising the younger generation. The intellectual potential, creative thinking, and sense of social responsibility of each person depend on the results achieved in the educational process.