1920-30-YILLARDA O‘ZBEKISTON SSRDA OILA VA NIKOH TO‘G‘RISIDAGI QONUNLARNING TARIXIY RIVOJLANISHI (Modern education and development, 2024)
Ushbu maqolada 1920-30-yillarda O‘zbekiston SSRda oila va nikoh to‘g‘risidagi qonunlarning shakllanishi va rivojlanish jarayoni tahlil qilinadi Maqolada shar’iy va an’anaviy oilaviy tizim o‘rniga fuqarolik nikohining joriy etilishi, ko‘pxotinlilikning taqiqlanishi, majburiy nikohlarning bekor qilinishi va ayollarning huquqlarini himoya qilishga qaratilgan chora-tadbirlar batafsil tahlil qilinadi. Shuningdek, davlat tomonidan nikoh va ajralish jarayonlarini tartibga solish, ro‘yxatga olish tizimining rivojlanishi va bu qonunchilikning jamiyat hayotiga ta’siri haqida fikr yuritiladi. Maqola sovet davrida oilaviy munosabatlarning huquqiy asoslari va ularning ijtimoiy-siyosiy jihatlariga oid tarixiy ahamiyatga ega bo‘lgan masalalarni yoritadi.В статье анализируется становление и развитие законодательства о семье и браке в Узбекской ССР в 1920-1930-е годы. В статье рассматриваются введение гражданского брака вместо шариата и традиционного семейного строя, запрет многоженства, обязательное признание брака недействительным. Будут подробно проанализированы вопросы браков и меры, направленные на защиту прав женщин. В статье также обсуждается государственное регулирование процессов заключения и расторжения брака, развитие системы регистрации и влияние этого законодательства на общественную жизнь. В статье освещаются вопросы исторического значения, связанные с правовыми основами семейных отношений и их социально-политическими аспектами в советское время.This article analyzes the formation and development of laws on family and marriage in the Uzbek SSR in the 1920s and 1930s. The article analyzes in detail the introduction of civil marriage instead of the legal and traditional family system, the prohibition of polygamy, the abolition of forced marriages, and measures aimed at protecting women's rights. It also discusses the state regulation of marriage and divorce processes, the development of the registration system, and the impact of this legislation on public life. The article highlights issues of historical importance related to the legal foundations of family relations and their socio-political aspects in the Soviet era.