ОБРАЗЫ ДЕТЕКТИВНЫХ ПЕРСОНАЖЕЙ В ПРОИЗВЕДЕНИЯХ ОЛМАСА УМАРБЕКОВА (Modern education and development, 2024)
В статье рассматриваются социальные и нравственные аспекты образов персонажей в детективных произведениях Олмаса Умарбекова. Его герои представлены не только как ключевые фигуры в расследованиях, но и как носители социальных проблем, таких как коррупция, несправедливость и нарушение прав человека. Анализируются моральные дилеммы персонажей и их взаимодействие с общественной средой, что делает творчество Умарбекова важным явлением в узбекской литературе.Мазкур мақолада Олмас Умарбековнинг детектив асарларида персонажларнинг ижтимоий ва ахлоқий мазмунлари таҳлил қилинади. Муаллифнинг детектив персонажлари нафақат сирли воқеаларни ҳал қилувчи қаҳрамонлар, балки жамиятнинг турли муаммоларини ёритувчи воситалар сифатида ҳам хизмат қилади. Асарларда коррупция, ижтимоий адолатсизлик ва инсон ҳуқуқлари масалалари чуқур акс эттирилган. Шунингдек, персонажларнинг ахлоқий танловлари ва уларнинг ижтимоий муҳит билан муносабатлари кўриб чиқилган.This article explores the social and ethical dimensions of characters in Olmas Umarbekov’s detective works. His characters are depicted not only as central figures in unraveling mysteries but also as representatives of societal issues such as corruption, injustice, and human rights violations. The study examines the moral dilemmas of the characters and their relationship with the social environment, highlighting Umarbekov’s contribution to Uzbek literature.