BOKSDA XAVFSIZLIK: JAROHATLAR VA ULARNING OLDINI OLISH (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqola boks sportidagi xavfsizlik muammolarini, jarohatlarning oldini olish va xavflarni kamaytirish usullarini muhokama qiladi. Maqolada boksda uchraydigan jarohatlar turlari, ayniqsa bosh jarohatlari va ularning uzoq muddatli ta’siri tahlil qilinadi. Shuningdek, oldini olish choralari, jumladan, to‘g‘ri o‘qitish texnikalari, himoya uskunalarini ishlatish va sportchilarning tibbiy monitoringi kabi masalalar ko‘rib chiqiladi. Maqolada zamonaviy texnologiyalar va ilmiy tadqiqotlarning boks sportida xavfsizlikni ta’minlashdagi roli ham o‘rganiladi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, to‘g‘ri chora-tadbirlar bilan boksni sportchilar uchun xavfsizroq qilish mumkin.Статья посвящена вопросам безопасности в боксе, с акцентом на предотвращение травм и методов снижения рисков в этом виде спорта. В работе рассмотрены типы травм, характерных для бокса, особенно травмы головы и их долгосрочные последствия. Также обсуждаются меры профилактики, включая правильную технику тренировки, использование защитного снаряжения и важность медицинского контроля за спортсменами. Кроме того, статья исследует роль современных технологий и научных исследований в улучшении стандартов безопасности и предотвращении травм в боксе. Результаты показывают, что при соблюдении правильных мер, бокс может стать более безопасным для спортсменов.This article discusses the safety issues in boxing, focusing on the prevention of injuries and the methods to reduce risks in the sport. The paper highlights the types of injuries common in boxing, particularly head trauma and their long-term effects. It also reviews preventive measures, including proper training techniques, the use of protective gear, and the importance of medical monitoring for athletes. Additionally, the article explores the role of modern technologies and scientific research in improving safety standards and preventing injuries in boxing. The findings suggest that with the right measures in place, boxing can be made safer for athletes.