O`ZBEKISTON RESPUBLIKASI MILLIY HISOBLAR TIZIMINING XORIJ DAVLATLARI HISOBLARI TIZIMI BILAN O`XSHASHLIK TOMONLARI (Modern education and development, 2025)
Mazkur ishda O'zbekiston Respublikasi Milliy hisoblar tizimining xorij davlatlari hisoblari tizimi bilan o'xshashlik tomonlari tahlil qilinadi. Milliy hisoblar tizimi (MHT) iqtisodiy faoliyatni tizimli va aniq ravishda qayd etish, iqtisodiy jarayonlarni tahlil qilish va prognoz qilish uchun zarur bo'lgan asoslardir. O'zbekistonning MHT-si, boshqa mamlakatlardagi tizimlar kabi, xalqaro metodologiyalar va standartlarga, xususan BMT tomonidan ishlab chiqilgan Milliy hisoblar tizimi (SNA) va Xalqaro Valyuta Jamg'armasi (IMF) tavsiyalariga asoslanadi.O'zbekiston Milliy hisoblar tizimi va xorij davlatlari tizimlarining o'xshashliklari xalqaro standartlarga moslik, iqtisodiy tahlil va prognozlar ishlab chiqishda o'zaro ma'lumot almashinishni va samarali iqtisodiy siyosatni amalga oshirishni osonlashtiradi. Bu o'z navbatida, iqtisodiy barqarorlikni ta'minlashda muhim rol o'ynaydi.В данной работе анализируются сходства между системой национальных счетов Республики Узбекистан и системой счетов зарубежных стран. Система национальных счетов (НСС) является основой систематического и точного учета экономической деятельности, анализа и прогнозирования экономических процессов. НМС Узбекистана, как и системы других стран, основана на международных методологиях и стандартах, в частности, на Системе национальных счетов (СНС), разработанной ООН, и рекомендациях Международного валютного фонда (МВФ).Сходство системы национальных счетов Узбекистана с системами зарубежных стран облегчает соблюдение международных стандартов, обмен информацией при разработке экономического анализа и прогнозов, а также реализацию эффективной экономической политики. Это, в свою очередь, играет важную роль в обеспечении экономической стабильности.This work analyzes the similarities of the System of National Accounts of the Republic of Uzbekistan with the system of accounts of foreign countries. The System of National Accounts (SNA) is the basis for systematic and accurate recording of economic activity, analysis and forecasting of economic processes. The SNA of Uzbekistan, like the systems of other countries, is based on international methodologies and standards, in particular, the System of National Accounts (SNA) developed by the UN and the recommendations of the International Monetary Fund (IMF).The similarities between the System of National Accounts of Uzbekistan and the systems of foreign countries facilitate compliance with international standards, mutual exchange of information in the development of economic analysis and forecasts, and the implementation of effective economic policy. This, in turn, plays an important role in ensuring economic stability.