TASHKILOT UCHUN MA’LUMOTLAR BAZASINI BOSHQARISH TIZIMINI ISHLAB CHIQISH VA TAHLIL QILISH (Modern education and development, 2025)
Ushbu tezisda tashkilotlar uchun ma'lumotlar bazasini boshqarish tizimini yaratish va uning samaradorligini tahlil qilish masalalari ko'rib chiqiladi. Ma'lumotlar bazalari zamonaviy tashkilotlar uchun muhim ahamiyatga ega, chunki ular ma'lumotlarni saqlash, ularga kirish va ulardan foydalanish jarayonlarini avtomatlashtiradi. Ma'lumotlar bazasini boshqarish tizimi tashkilotlarning faoliyatini samarali tashkil etishda katta rol o'ynaydi. Tashkilotlar uchun samarali ma'lumotlar bazasi yaratish nafaqat ma'lumotlarni saqlash, balki ularni tezkor va xavfsiz tarzda boshqarish imkoniyatini yaratadi. Bu tizimlarning ishlab chiqilishi, dizayni va optimallashtirilishi tashkilotning kundalik faoliyatiga ta’sir etadi. Tezisda ma'lumotlar bazasining arxitekturasi, tizimni xavfsizligini ta'minlash, foydalanuvchi interfeysi dizaynining ahamiyati va tizim samaradorligini oshirish bo'yicha ishlatiladigan texnologiyalar ko'rib chiqiladi. Boshqaruv tizimining samarali ishlashi uchun kerakli dasturiy yechimlar va optimallashtirish usullari yoritiladi. Shu bilan birga, tizimni testlash va foydalanuvchi fikrlarini yig'ish orqali uning samaradorligi tahlil qilinadi.This thesis addresses the issues of developing and analyzing the efficiency of a database management system for organizations. Databases are of significant importance to modern organizations because they automate the processes of storing, accessing, and utilizing data. A database management system plays a crucial role in the effective organization of operations. Developing an efficient database for organizations not only allows for the storage of data but also ensures that it can be managed quickly and securely. The development, design, and optimization of these systems significantly impact the daily operations of an organization. This thesis examines the architecture of databases, methods for ensuring system security, the importance of user interface design, and the technologies used to improve system efficiency. The necessary software solutions and optimization methods for the effective functioning of the management system are discussed. Additionally, the system's efficiency is analyzed through testing and gathering user feedback.В данной диссертации рассматриваются вопросы разработки системы управления базой данных для организаций и анализа её эффективности. Базы данных имеют важное значение для современных организаций, так как они автоматизируют процессы хранения данных, их доступа и использования. Система управления базой данных играет большую роль в эффективной организации деятельности. Разработка эффективной базы данных для организаций позволяет не только хранить данные, но и управлять ими быстро и безопасно. Разработка, проектирование и оптимизация таких систем оказывают влияние на повседневную деятельность организации. В диссертации рассматриваются архитектура базы данных, методы обеспечения безопасности системы, важность дизайна пользовательского интерфейса и технологии, используемые для повышения эффективности системы. Описание программных решений и методов оптимизации, необходимых для эффективной работы системы управления. Кроме того, анализируется эффективность системы с помощью тестирования и сбора отзывов пользователей.