UNIKAL BINOLARNING KONSTRUKTIV SISTEMALARI (Modern education and development, 2024)
Maqolada tizimli tuzilmalarni me'moriy tasvirni va uch o'lchamli strukturani tashkil etuvchi yuqori qavatli binolarning konstruksiyaviy tizimining tarkibiy qismi sifatida o'rganish dolzarb masalalariga bag'ishlangan bo'lib, ular ob'ektning hajmiy tuzilishi, fazoviy puxtaligi va umumiy turg'unligini mustahkamligini ta'minlaydi. Yuqori qavatli binolarda vertikal elementlardan (ustunlar, devorlar, yadrolar, diafragmalar va boshqalar) va gorizontal elementlardan (orayopmalar, rigellar, nishabli kamarlar va boshqalar) iborat turli tuzilmalar qo'llaniladi. Статья посвящена актуальным вопросам изучения конструкционных конструкций как составных частей конструктивной системы высотных зданий, составляющих архитектурный образ и объемное строение, обеспечивающее прочность объемной структуры, пространственную продуманность и общую устойчивость объекта. The article is devoted to the topical issues of studying structural structures as components of the structural system of high-rise buildings that make up an architectural image and a three-dimensional structure that ensures the strength of the three-dimensional structure, spatial thoughtfulness and overall stability of the object. In multi-storey buildings, various structures are used, consisting of vertical elements (columns, walls, cores, diaphragms) and horizontal elements (crossbars, inclined belts).