Jahon Savdo Tashkiloti Nizolarni Hal Qilish Tizimining Rivojlanishi va Samardorligi (Modern education and development, 2024)
Jahon Savdo Tashkiloti (JST) nizolarni hal qilish tizimi xalqaro savdo boshqaruvida muhim mexanizm bo‘lib xizmat qiladi. Ushbu tadqiqot tizimning 1995-yilda tashkil etilganidan hozirgi kungacha bo‘lgan davrdagi samaradorligini keng qamrovli tahlil qiladi. Nizolarni hal qilish ma'lumotlari va ishlar bo‘yicha o‘rganishlar orqali olib borilgan tadqiqot 80% qanoatlantirish darajasi va rivojlanayotgan davlatlarning ishtiroki oshganini ko‘rsatadi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, tizim savdo nizolarini hal qilish uchun qoidalar asosida ishlaydigan muhitni yaratishda muvaffaqiyat qozongan, biroq uzoq davom etadigan hal etish muddatlari va Appellyatsiya organidagi hozirgi inqiroz kabi sezilarli muammolarga duch kelmoqda. Ushbu tahlil tizim samaradorligini global savdo muhitining o‘zgaruvchan sharoitlarida saqlab qolish uchun zarur bo‘lgan islohotlar haqidagi munozaralarga hissa qo‘shadi.The World Trade Organization (JST) dispute settlement system serves as a crucial mechanism in the governance of international trade. This study provides a comprehensive analysis of the system’s effectiveness from its establishment in 1995 to the present. By examining data on dispute resolutions and case studies, the research shows an 80% compliance rate and increased participation from developing countries. The findings indicate that while the system has succeeded in creating a rules-based environment for resolving trade disputes, it faces significant challenges, including prolonged resolution times and the current crisis in the Appellate Body. This analysis contributes to discussions about necessary reforms to maintain the system’s effectiveness within an evolving global trade landscape.Система разрешения споров Всемирной торговой организации (ВТО) является важным механизмом в управлении международной торговлей. В данном исследовании проводится всесторонний анализ эффективности системы с момента её создания в 1995 году и по настоящее время. Путём анализа данных по разрешению споров и конкретных дел, исследование показывает 80%-ный уровень соблюдения решений и увеличение участия развивающихся стран. Результаты указывают, что, хотя системе удалось создать правовую среду для разрешения торговых споров, она сталкивается с серьёзными проблемами, включая затянутые сроки разрешения и текущий кризис в Апелляционном органе. Этот анализ вносит вклад в обсуждение необходимых реформ для поддержания эффективности системы в условиях изменяющейся глобальной торговой среды.