TA’LIM TARBIYA SOHASIDA ZAMONAVIY VA KELAJAKDA QANDAY TEXNOLOGIYALARNI ISHLAB CHIQISH BORASIDAGI NAZARIYALAR - Joldasbayeva Shaxsanem Muratbay qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Mazkur maqolada ta’lim va tarbiya sohasida zamonaviy texnologiyalardan foydalanish hamda kelajakda qo‘llanishi kutilayotgan texnologiyalarni ishlab chiqish borasidagi nazariy yondashuvlar keng yoritilgan. Ta’limda sun’iy intellekt, raqamli platformalar, masofaviy o‘qitish tizimlari va o‘yinlashtirish texnikalarining ahamiyati va ulardan foydalanish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Shu bilan birga, kelgusida rivojlanishi mumkin bo‘lgan virtual va kengaytirilgan reallik (VR/AR), IoT (Narsalar interneti), katta ma’lumotlar (Big Data) va blokcheyn texnologiyalari kabi innovatsiyalarni ta’lim jarayoniga joriy etish bo‘yicha ilmiy-nazariy mulohazalar bayon etiladi. Ushbu tadqiqotda texnologiyalarni ta’lim ekotizimiga muvaffaqiyatli integratsiya qilish, pedagogik yondashuvlarni takomillashtirish va texnologiyalar yordamida ta’lim jarayonining samaradorligini oshirish masalalari keng o‘rganilgan. Shuningdek, zamonaviy texnologiyalardan foydalanishda uchraydigan muammolar va ularni bartaraf etish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqilgan. Maqolada texnologik yondashuvlarning nafaqat o‘quv jarayoniga, balki tarbiyaviy faoliyatga ham ta’siri chuqur tahlil qilingan.