GLITSIRRIZIN KISLOTASINING SIMOB(II) IONI BILAN METALLOKOMPLEKSI SINTEZI - Nigora Obidova; Ugilay Abduraxmanova (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Abstrakt: Ushbu ishda GK ning Hg(II) ioni bilan kompleksi olindi va olingan metallokompleksning fizik-kimyoviy va spektral xususiyatlari tahlil qilindi. Hg+2 va GK (1:2) kompleksining IQ-Fure-spektrlarida bir qator valent sohalarning dastlabki agentlar ko’rsatkichlariga nisbatan siljish holatlari qayd qilindi. -OH guruhiga tegishli valent tebranishlar qisman oldga 3374 sm–1 1708-1719 sm–1 C=O guruh oldinga siljidi. Shuningdek, kompleks tarkibida C=C bog’larning yutilishi sohalari 1648 sm–1 holatda guruhlarining yutilish sohasi qisman ortga siljigani qayd qilindi, bu o‘z navbatida ularning kimyoviy bog‘lar hosil qilishda qatnashishini ko‘rsatadi.