IBN SINO TA’LIMOTIDA QANDLI DIABETNI DAVOLASHNING O’ZIGA XOSLIGI - Elmurodova Elnoza Azamatovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Abu Ali ibn Sino diabet kasalligini o’rganishga ulkan hissa qo’shgan. Qandli diabet qadimgi shifokorlarga ham yaxshi ma’lum bo’lib, ular anamnez, tashqi tekshiruv, palpatsiya va puls diagnostikasi asosida tanadagi patologik o’zgarishlarni aniqlay oladigan, "mizoj" (tabiat) dagi o’zgarishlarning mohiyatini bilib, tashxis qo’yish va bemorning "mizoj"ini tuzatish uchun zarur bo’lgan davolanishni tayinlash to’g’risida xulosa chiqara olishgan. Abu Ali ibn Sino dastlab sog’lom odamning "mizoj" xususiyatlarini, so’ngra kasalliklardagi o’zgarishlarini, shuningdek, uni davolash uchun buyurilgan dorilarning "mizoj"larini aniqladi. Sog’lom odamning "mizoji" neytral hisoblangan. Ibn Sino qandli diabetda "mizoj" "sovuq" tomonga o’zgarishini ta’kidlagan. Qandli diabet bugungi kunda zamonaviy tibbiyotning eng dolzarb muammolaridan biri bo’lib qolmoqda. Qandli diabetni sintetik va kimyoviy ishlab chiqilgan dorilar bilan davolash, afsuski, sezilarli terapevtik natijalarga erishish, yetarlicha uzoq muddatli remissiya yoki kasallikni davolash uchun samarali deb hisoblanmaydi. Bundan tashqari, ko’plab nojo’ya ta’sirlar, tananing qarshiligini rivojlanishi va ko’plab past sifatli dori vositalarining mavjudligi davolash samaradorligini pasaytiradi.